Balthazar @ Paradiso Amsterdam, 28 september 2021

Vanavond gaat het dan toch echt gebeuren: een concert zoals we dat ooit gewend waren. Je mag weer gewoon staan, dansen, naar de bar voor drankjes, wc, tegen elkaar aan rijden, tongen, en dat allemaal zonder mondkapje. Wel met een geldige QR code en maximaal 75% staanplaats bezetting, maar desondanks weer eens live muziek zoals het ooit bedoeld is. En niemand minder dan het Belgische Balthazar staat op het podium. Deze avond is op voorhand al een succes, maar de mannen van Balthazar gaan daar ongetwijfeld nog wat feestvreugde aan toevoegen.

Bij binnenkomst wordt ik ook nog getrakteerd op een staartje van voorprogramma Whispering Sons. Ik hoopte al dat ik nog wat nummers van ze mee kon pakken. Zo hebben meer mensen erover gedacht, want het is al lekker druk in de zaal. Ik ben er nog niet over uit wat ik van hun nieuwe plaat moet vinden, want ik heb nog een paar luisterbeurten nodig, maar live blijft het een belevenis. De donkere muziek wordt met rake klappen in je hoofd gehamerd. Daar bovenop de zware stem van zangeres Fenne Kuppens, die dat met grootse gebaren nog eens extra ondersteunt. Het resultaat is wederom een fel en imposant optreden en een meer dan goede opwarmer voor de hoofdact dus.

Balthazar heeft ook al een tijdje een nieuwe plaat op zak, maar moest wachten voordat ze dit live aan het Nederlandse publiek konden presenteren. De groep heeft niet stil gezeten want in thuisland België werd alweer een tijdje opgetreden en ook waren er sporadisch optredens in andere landen. De nieuwe LP ‘Sand‘, die al sinds februari uit is, laat weer een rijker palet horen dan voorheen. Deze band blijft zich bij iedere plaat ontwikkelen en weet heel knap nieuwe wegen te vinden. Dit betaalt zich uit in een gevarieerd optreden, waarbij hun hits en publieksfavorieten niet vergeten worden.

De wat meer elektronische nieuwe nummers flirten met disco, vaak met een wat loom tempo, wat ze een broeierige sfeer geeft. Dit laat zich goed smaken en er wordt dan ook lekker lui gedanst door het publiek, dat er veel zin in heeft vanavond. Niet verwonderlijk na zo’n lange tijd van regels en beperkingen. Het glas wordt zoals altijd enthousiast geheven in ‘Blood Like Wine’ dat sinds kort wat eerder op de setlist staat, waar het jarenlang steevast als uitsmijter gespeeld werd. ‘Fever’ heeft zich ondertussen als een van de lekkerste Balthazar nummers ontpopt, waarmee de weg naar het meer dansbare geluid werd ingeslagen.

Wellicht dat de komst van multi-instrumentalist Jasper Maekelberg, onder meer ook bekend van zijn eigen Faces On TV, deze invloeden met zich mee heeft gebracht, temeer omdat hij als producer bij de laatste twee albums betrokken was. Live weet hij in ieder geval het spectrum van de band ook te verbreden. Tussen al het gedans door is er ook even tijd voor bezinning met een fraaie ingetogen versie van ‘You Won’t Come Around’, waarvoor Maarten Devoldere speciaal het publiek om stilte vraagt. Hij is gewend dat vooral het Nederlandse publiek nog wel eens druk aan het babbelen kan zijn, maar gelukkig krijgt hij vanavond verdiend de aandacht van iedereen.

In de toegift wordt geëindigd met achtereenvolgens ‘Bunker’ en ‘Losers’. Dat laatste nummer is tekenend voor het dansbare geluid van Balthazar, met zijn disco beat en falsetto koortjes, waarbij de band zich zeer comfortabel lijkt te voelen. Het was een zeer aangenaam weerzien met deze geweldige groep op deze fantastische avond waarbij eindelijk weer gedanst mocht worden met veel gelijkgestemden. Gelukkig mag ik deze week nog een paar keer een concertzaal bezoeken, want er moet veel ingehaald worden.

> Bekijk alle foto’s

Website | Instagram | Spotify | Twitter | YouTube | Facebook

Setlist:

  1. Hourglass
  2. Grapefruit
  3. Do Not Claim Them Anymore
  4. Sinking Ship
  5. The Boatman
  6. Moment
  7. On a Roll
  8. You Won’t Come Around
  9. Blood Like Wine
  10. Linger On
  11. I Want You
  12. Fever
  13. Entertainment
    Encore:
  14. Bunker
  15. Losers