Nick Cave & Warren Ellis @ Koninklijk Theater Carré  Amsterdam, 16 oktober 2021

Vorig jaar zou Nick Cave met zijn Bad Seeds in de Ziggo spelen. Uit eigen ervaring weet ik dat hij ook zo’n grote zaal zonder problemen weet te bespelen en ik keek er dan ook erg naar uit. Helaas kon dit om de bekende reden niet doorgaan en uiteindelijk werd de hele tour afgeblazen. Cave was ondertussen met zijn kompaan Warren Ellis begonnen aan een plaat die eerder dit jaar uitkwam met de titel ‘Carnage‘. Een aantal weken geleden kwam ineens de aankondiging dat het duo in Carré zou komen optreden. De kaartverkoop ging hard maar ik wist zowaar kaarten voor hele mooie plaatsen te bemachtigen. Het tweede concert de avond erna zou ook nog eens snel uitverkopen. En zo gaan we plotseling Nick Cave in een wel hele mooie zaal bewonderen.

In het begin vraagt Cave nog, wat “carnage” in het Nederlands is. “Bloedbad” wordt er vanuit de zaal geroepen. Cave moet lachen maar na een paar keer oefenen klinkt het woord toch zowaar verstaanbaar uit zijn mond. Het blijft toch steeds weer verrassend om hem de laatste jaren zo ontspannen op een podium te zien staan. Ondanks zijn donkere muziek krijgen de concerten daardoor steeds vaker een gemoedelijk karakter, zonder ook maar een moment aan kracht in te boeten. Dat zal vanavond niet anders zijn. Sterker nog, het maakt deze geweldige avond in Carré alleen maar mooier. Cave zoekt meer dan ooit de verbinding met het publiek, spreekt ze aan en stelt vragen, waarbij er regelmatig wat te lachen valt. Meerdere malen laat hij weten wat voor een prachtige avond ze hier in Amsterdam hebben en hoe fijn het is om weer voor een volle zaal te spelen. Ellis steekt daarbij bevestigend beide duimen de lucht in. Het is duidelijk dat zowel de muzikanten als het publiek elkaar enorm gemist hebben.

En zo ontstaat er voor een paar uur magie hier op deze historische plek, die al zoveel magische avonden beleefde. Cave nestelt zich geregeld aan de piano om daarna weer vooraan op het podium, bezwerend zijn teksten te zingen. Bijgestaan door Ellis, die het hele concert op een stoel blijft zitten met een kleine keyboard op zijn schoot, volgen er veel liedjes van Carnage, opgesierd met Bad Seeds materiaal en tijdloze klassiekers als ‘Into My Arms’ en ‘Henry Lee’. Het duo wordt terecht geroemd om de fraaie muziek die ze samen componeren, veelal voor soundtracks. Daarbij is de bijdrage van Ellis onmiskenbaar en waardevol. Ook vanavond laat hij horen zo bepalend te zijn voor hun herkenbare geluid. Die chemie is ook op het podium duidelijk zichtbaar, waarbij de mannen nu en dan even een blik naar elkaar werpen en ze regelmatig om elkaar moeten lachen.

Vanavond worden er zoals te verwachten, net als op de plaat, vaak ingetogen liedjes gespeeld, waarbij de stem van Cave soms bijna breekbaar klinkt. Maar dan weet hij toch weer fel van leer trekken, zoals in één van de hoogtepunten van de avond, het explosieve ‘Hand of God’, waarbij hij met een getergde grimas stampvoetend de titel meerdere malen uitschreeuwt. Maar eigenlijk is deze magistrale avond één lang hoogtepunt. Ellis laat een paar keer zijn viool klinken, aangemoedigd door de zaal, waarbij hij theatraal zijn benen de lucht in gooit. Cave laat in ‘Balcony Man’ de mensen op het balkon luid mee juichen iedere keer als het woord “balcony” klinkt. Maar telkens weer weet hij de zaal in de juiste stemming te brengen en wordt deze muisstil bij rust momentjes in de set. Het achtergrond koor van een zanger en twee zangeressen geven veel nummers de nodige ondersteuning en soms zelfs een gospelachtig karakter.

Het is ruim twee uur lang alleen maar genieten. Aan het eind refereert Cave nog even aan “bloedbad” en blijkt hij dus goed opgelet te hebben en zowaar het woord te hebben onthouden. Een paar toegiften is vanavond niet voldoende om de honger van het publiek te stillen en pas na de derde toegift wordt er daadwerkelijk afgesloten en gaan dan toch na ‘Watching Alice’ de zaallichten aan. Na dit verbluffend mooie optreden, zie ik dan ook alleen maar vrolijke gezichten de zaal verlaten. We kunnen andermaal constateren dat Cave alleen maar beter lijkt te worden bij het verstrijken van de jaren en er dus nog veel moois in het verschiet ligt.

> Bekijk alle foto’s

Website | Instagram | Spotify | Twitter | YouTube | Facebook

Setlist:

  1. Spinning Song
  2. Bright Horses
  3. Night Raid
  4. Carnage
  5. White Elephant
  6. Ghosteen
  7. Lavender Fields
  8. Waiting for You
  9. I Need You
  10. Cosmic Dancer (T. Rex cover)
  11. God Is In The House
  12. Hand of God
  13. Shattered Ground
  14. Galleon Ship
  15. Leviathan
  16. Balcony Man
    Encore:
  17. Hollywood
  18. Henry Lee
    Encore 2:
  19. Into My Arms
  20. Ghosteen Speaks
    Encore 3:
  21. Watching Alice