Sloper @ Melkweg Amsterdam, 26 oktober 2021

Het drummers wereldje is helemaal niet zo groot, vooral niet voor topdrummers op het hoogste niveau. Het was dan ook een kwestie van tijd dat Mario Goossens, drummer bij Triggerfinger, en Cesar Zuiderwijk, drumlegende van Golden Earring, elkaar eens tegen zouden komen. Er was een klik en er ontstonden jamsessies, wat uiteindelijk tot de band Sloper leidde, met daarin de gitaristen Fabio Canini en Peter Shoulder. Na een eerste EP en de debuutplaat Pulverise kunnen we nu dit gezelschap eindelijk in levenden lijve aanschouwen.

Voor mij als amateur drummer is dit natuurlijk een mooie gelegenheid om deze geweldige drummers aan het werk te zien. Vooral ook omdat ze in een band opstelling spelen en niet in een soort drummer spektakelstuk om hun kunsten te vertonen. Dat laatste kan op zich wel interessant zijn, maar meestal loop ik daar niet echt warm voor. Nee, vanavond gaan ze eigen nummers spelen van hun platen. Met andere woorden, groovende hard rock nummers, waarbij Shoulder zijn geweldige strot laat horen. Want wat kan die man geweldig zingen en regelmatig komt er een indrukwekkende uithaal uit zijn keel. Canini voegt daar spetterend gitaarwerk aan toe en mag regelmatig even flink scheuren op zijn gitaar en zijn rock poses tonen.

Maar uiteraard gaat er ook veel aandacht uit naar de twee geweldenaren achter de ketels. Goossens en Zuiderwijk hebben overduidelijk veel schik met z’n tweeën, waarbij ze elkaar graag een beetje plagen en uitdagen. Zo slaan ze regelmatig even op een bekken van de ander en worden er ondeugende blikken uitgewisseld. Zuiderwijk staat bekend om zijn humor, die hij ook in zijn drumspel verwerkt. Tegelijkertijd zie je zijn geweldige techniek, waarbij hij zo ontspannen en met veel gevoel en controle zijn grooves speelt. Goossens heeft een wat stevigere manier van spelen en zijn krachtige grooves worden nog eens ondersteund door een uit de kluiten gewassen bass drum die laag en diep klinkt. Soms spelen ze dezelfde partij, maar vaak spelen ze om elkaar heen wat de nummers uiteindelijk alleen maar meer laat grooven en rocken.

Zo krijgt het publiek een geweldig leuk optreden voorgeschoteld en slaat het enthousiasme van de muzikanten al snel over naar de zaal. De nummers van Sloper zijn dan misschien niet heel erg origineel of hemelstormend, wat bij classic rock ook niet echt te verwachten is, maar ze worden met zoveel energie en kunde gespeeld, dat het geweldig lekker klinkt. Ongetwijfeld moeten de jamsessies een groot feest zijn geweest en die worden eigenlijk gewoon doorgezet op het podium. Uiteraard wordt er door de drumgrootheden regelmatig even gesoleerd, waarbij de onderlinge waardering en bewondering duidelijk zichtbaar is. Een trommel die op zijn kant tussen de twee drummers is opgesteld, wordt door beide heren tegelijk bespeeld in een kort vermakelijk duel, waarbij ook hier het plezier van de lachende gezichten spat. Dit was simpelweg een heerlijk optreden met twee van mijn drumhelden die er samen met hun bandmaten een prachtig rockfeest van maakten.

Bekijk alle foto’s

Website | Instagram | Spotify | YouTube | Facebook