Tramhaus + Marathon + Croptop @ OCCII Amsterdam, 12 februari 2022

Het is dan toch echt zo ver, een avond bands kijken zonder beperkingen in een uitverkochte zaal. De zaal in OCCII is een fijne kleine zaal en dit voelt vandaag als een bevrijding. Ik wist eigenlijk ook helemaal niet van deze avond, maar kreeg spontaan de kans om te gaan. Dat hoef je mij geen twee keer te zeggen en het belooft een fijne avond te worden, met twee Amsterdamse aanwinsten en het Rotterdamse Tramhaus dat zich flink in de kijker heeft weten te spelen.

Croptop

Het trio Croptop mag de avond openen en doet dat niet onverdienstelijk. Ze laten genoeg leuke ideeën in hun postpunk nummers horen. Het is allemaal niet uitermate strak en het wringt en rammelt hier en daar. Maar de band zou door veel meters op podia en in de oefenruimte te maken wel degelijk potentie kunnen hebben. Vanavond is het een prima begin van de avond.

Marathon

Naar eigen zeggen begonnen als psychedelische shoegaze band, waarna de garage punk ontdekt werd. Dat gaat ze behoorlijk goed af en met veel overtuiging weten ze hun explosieve nummers op het publiek af te vuren. De frontman, in een EK ’88 oranjeshirt gestoken vanavond, heeft goed naar garage rock icoon en Oh Sees frontman John Dwyer gekeken. De nummers zitten goed in elkaar en bevatten alle ingrediënten voor een lekkere wilde set die met veel enthousiasme en vuur gebracht wordt. Dit werkt aanstekelijk op het publiek dat vooral voor het podium flink los gaat. Binnenkort speelt deze band in de finale van de Amsterdamse Popprijs en gaan daar ongetwijfeld hoge ogen gooien.

Website | Instagram | Facebook

Tramhaus

Onlangs waren ze één van de trekpleister op het ESNS festival in Groningen. Vanavond laten ze zien en horen waarom dat geheel terecht is, want Tramhaus heeft een geweldig pakket aan dwingende en overweldigende post-punk nummers. Daarbij doet het soms denken aan bands als Fontaines D.C., Viagra Boys en IDLES, maar dan wel met hun eigen draai. De leden zijn geen onbekenden in de Rotterdamse underground scene en lijken in Tramhaus de juiste chemie gevonden te hebben. Zanger Lukas Jansen oogt vrij ontspannen op het podium en wandelt wat rond terwijl hij de pakkende teksten zingt. Op sommige momenten buigt hij voorover en brult het uit, ondersteund door beukende drums en gierende gitaren. Nummers als ‘Karen is a Punk’ en ‘Beep Beep’ denderen over je heen, terwijl ‘Make It Happen’ en ‘I Don’t Sweat’ venijnig je besluipen totdat daar ook soms een tsunami van geluid op je af komt rollen. Daarmee zijn ze de terechte hoofdact en afsluiter van deze fijne avond.

Instagram | Spotify | YouTube | Facebook

Wat een heerlijke manier om de heropening van het live circuit te vieren. Wat heb ik dit gemist en wat is het hoognodig voor deze podia en bands dat er eindelijk weer van dit soort avonden gehouden kunnen worden. Als nu nog de rest van de beperkingen voor grotere zalen en festivals kunnen verdwijnen, dan kunnen we ons opmaken voor een druk jaar in de clubs en op de festivals. Kom maar op!

Bekijk alle foto’s