Fontaines DC @ TivoliVredenburg Utrecht, 6 april 2022

De debuutplaat Dogrel van de Ierse post-punk band Fontaines D.C. sloeg vier jaar geleden in als een bom en voerde menig jaarlijstje aan. De combinatie van de venijnige en felle nummers met intelligente en poëtische teksten worden op die plaat zo overtuigend gebracht dat eigenlijk niemand om de band heen kon. Het eveneens erg sterke A Hero’s Death een jaar later had ze ongetwijfeld naar ieder festival gebracht en had zomaar eens de grote doorbraak kunnen betekenen, maar het lot bepaalde anders toen de wereld op slot ging. Nu ligt alweer de derde plaat Skinty Fia klaar, die over twee weken uit zal komen. Gelukkig kan de band nu eindelijk wel de wereld gaan veroveren.

Dat brengt ze ook een aantal avonden in ons land en ik weet uiteindelijk toch kaarten te bemachtigen, want het was al een tijdje uitverkocht. Normaal wacht ik nooit zo lang, maar met alle onzekerheid en verschuivingen van de laatste tijd was ik meer afwachtend geworden. Uiteindelijk werd dit uitverkochte concert dan toch ook verplaatst, maar bracht Ticketswap zoals zo vaak uitkomst. De Ronda is al propvol wanneer ik tijdens het voorprogramma aankom in de zaal. Ik zoek naar een plaatsje en krijg maar een paar nummers mee van Just Mustard, stadsgenoten van de hoofdact, en kan daar dan ook weinig over zeggen. Met een (niet te drinken zo smerig) flesje Hertog Jan 0.0 nestel ik me in de zaal in afwachting van de mannen uit Dublin.

Die blijken in zeer goede vorm te steken en werken soepeltjes een strakke setlist af waarbij het zwaartepunt op hun eerste plaat ligt. Daarop staan natuurlijk ook een paar van hun allerbeste nummers zoals ‘Big’, ‘Hurricane Laughter’ en ‘Too Real’. Bij deze ijzersterke wapenfeiten gaat het dan ook volledig los in de zaal en wordt er wild gedanst en meegebruld. Er wordt vol vuur gespeeld door het vijftal en het is een genot om deze band aan werk te zien. Zanger Grian Chatten beweegt op de gebruikelijke manier als een gekooide tijger rond over het podium, zo nu en dan nonchalant leunend op de microfoon tijdens het zingen. Toch oogt hij, net als de hele band overigens, comfortabeler en meer ontspannen op het podium. Een paar jaar ouder en veel tijd doorgebracht “on the road” hebben de band duidelijk naar een hoger niveau getild.

Er worden een viertal nummers van de nieuwe LP gespeeld, waarbij de band meer gecontroleerd en gedoseerd te werk lijkt te gaan. Dit is duidelijk een band die volwassen is geworden, waarbij hun muziek met ze mee evolueert. Er is nog weinig te zeggen hoe dat gaat uitpakken op Skinty Fia, maar ik kijk er in ieder geval erg naar uit om deze te gaan beluisteren. Na een overdonderend ‘Boys In The Better Land’, verlaat het vijftal kort het podium en keert terug voor nog eens drie nummers. Afgesloten wordt met een nieuw nummer ‘Nabokov’. Dat getuigt van durf en overtuiging. De band lijkt in ieder geval klaar voor een volgende stap op weg naar de absolute top. Tijd zal leren of ze die gaan bereiken, maar ze hebben er in ieder geval de juiste papieren voor.

Bekijk alle foto’s

Website | Instagram | Spotify | Twitter | YouTube | Facebook

Setlist

  1. A Lucid Dream
  2. A Hero’s Death
  3. Sha Sha Sha
  4. Jackie Down the Line
  5. I Don’t Belong
  6. You Said
  7. Chequeless Reckless
  8. Televised Mind
  9. I Love You
  10. Hurricane Laughter
  11. Too Real
  12. Skinty Fia
  13. Big
  14. Boys in the Better Land
    Encore
  15. Roy’s Tune
  16. The Lotts
  17. Nabokov