Jungle By Night @ Paradiso Amsterdam, 13 april 2022

Er is een flinke tijd verstreken sinds de eerste keer dat ik Jungle By Night op de Parade in Amsterdam zag. De jonge band speelde op een verfrissende manier hun afrobeat nummers en liet het publiek flink swingen. Een half jaar geleden kwam alweer hun zesde plaat Algorythm uit waarmee ze laten horen ondertussen een enorme groei en evolutie te hebben doorgemaakt. Het collectief is de afrobeat voorbij en begint zijn eigen genre en geluid te definieren. Er wordt flink geëxperimenteerd met electronica en allerhande grooves en beats. Maar altijd wordt het tot een swingend geheel gesmeed, wat gelukkig onveranderd is gebleven.

En eindelijk mogen we dit ook live gaan beleven in een uitverkocht Paradiso. Eén voor één betreden de muzikanten het podium en bouwen zo langzaam het eerste nummer op. Ze zijn opgesteld binnen een vierkant waar rijen van lampen schermen van licht optrekken. Voor een enthousiaste zaal neemt de band ons mee op een muzikaal avontuur waarbij ze bijna ononderbroken de instrumentale nummers aan elkaar rijgen. De meeste nummers vanavond zijn van Algorythm getrokken, maar ook de paar nummers van andere platen worden binnen dit geluid gepast, waardoor het als één geheel klinkt. De jonge band van weleer is nu een ervaren ronkende groove machine, die nog steeds met hetzelfde enthousiasme een zaal naar zijn hand kan zetten.

Want ook vanavond staat binnen de kortste keren de zaal van voor naar achteren te bewegen op de aanstekelijke en energieke muziek. De combinatie van electronica met de organische percussie is uiteraard een beproefd concept. Maar de blazers leveren de extra dimensie en zijn het sausje in deze zeer smakelijke mix. Zij zijn ook vaak in staat om op de voorgrond het publiek nog eens flink op te zwepen. Het is overduidelijk dat de band zelf het vanavond ook heel erg naar zijn zin heeft en blij is eindelijk hier weer te kunnen spelen. Wat een heerlijk stel muzikanten is dit met zoveel talent. Jungle By Night is een unieke band met een geluid en composities die verschillende genres overstijgen, getuige ook hun optreden op het DGTL festival dit weekend. Als je ziet en hoort wat ze de afgelopen tien jaar hebben kunnen bereiken dan is het geweldig om te bedenken waar ze ons de komende jaren nog allemaal op gaan trakteren. Ik heb daar in ieder geval heel veel zin in.

Bekijk alle foto’s

Website | Instagram | Spotify | Twitter | YouTube | Facebook

Setlist:

  1. Scrolling in the Deep
  2. Axolotl
  3. Spending Week
  4. Where Are We Going
  5. Odyssey
  6. E17 Snack
  7. Destination A2
  8. Multi Beam
  9. Attilla
  10. Zelda
  11. Force
  12. Cookies
    Encore:
  13. Angelo Samsonite
  14. Stormvogel