Motorpsycho @ Paradiso Tolhuistuin Amsterdam, 09 mei 2022

De Noorse rockers van Motorpsycho zijn regelmatig te gast in ons land en slaan dan gelukkig de hoofdstad bijna nooit over. Ook blijft er een gestage stroom aan nieuwe muziek uit hun vingers vloeien die altijd van hoog niveau is. Ik houd van hun rock nummers die laveren tussen soms bijna jazzy en lichtvoetig tot kolossale metal. Opvallend is wel dat het lijkt of er steeds minder interesse in de band is. Zo heb ik ze ooit wel in een uitverkocht Paradiso gezien, maar nu is de veel kleinere Tolhuistuin zaal niet helemaal gevuld, ondanks dat het met de Indiestadpas gratis bezocht kan worden.

Het deert de Noorse giganten helemaal niet, waarvan de kern bestaat uit gitarist Hans Magnus Ryan en bassist Bent Sæther. Aan het begin vraagt Sæther nog wel even waarom iedereen zo stil is. Hij moet er zelf een beetje om lachen en weet als geen ander dat hier een hoop trouwe fans zijn die precies weten wat komen gaat. Het is het startsein voor een geweldige avond waarbij we alle hoeken van hun muzikale spectrum te horen krijgen waarin ze zich ooit begeven hebben. Op hun gebruikelijke wijze laten ze daarbij vooral de instrumenten spreken. Het zijn nu ook eenmaal niet de beste zangers, wat vaak vooral live duidelijk wordt. Maar zelfs die onzuivere zang past zo goed bij hun meanderende nummers, die lang uitgesponnen worden en muzikaal een heel verhaal vertellen.

De nieuwe plaat Kingdom of Obvlivion, die zich aan de stevige kant van het spectrum bevindt, wordt redelijk aan het begin aangedaan en weet de zaal al snel mee te slepen. Zoals de band op knappe wijze hun nummers opbouwt en de spanning vast kan houden of zelfs opvoert, zo is ook hun setlist samengesteld vanavond. Want we worden getrakteerd op uiteindelijk een integrale uitvoering van de N.O.X nummers van het voorlaatste The All Is One, een ongelooflijke psychedelisch werk uit meerdere delen. Vooraf meldt Sæther dan ook dat het wel even gaat duren. Het is een fabelachtige trip waarin band en publiek zich volledig verliezen en samensmelten. Na dit indrukwekkende hoogstandje en al meer dan 2,5 uur spelen, keert de band toch nog even terug voor een encore. Zo verlaten we na bijna 3 uur muzikaal spektakel de zaal, bijna dronken en duizelig van deze ongekende trip. De mannen van Motorpsycho waren in topvorm vanavond en mogen wat mij betreft nog vaak terug komen.

Bekijk alle foto’s

Website | Instagram | Spotify | Twitter | Facebook

Setlist:

  1. Hell, Part 1-3
  2. Superstooge
  3. Kingdom of Oblivion
  4. Lady May
  5. Cornucopia
  6. Bartok of the Universe
  7. Whole Lotta Diana
  8. Lacuna/Sunrise
  9. Running With Scissors
  10. S.T.G.
  11. Delusion (The Reign of Humbug)
  12. N.O.X. I: Circles Around the Sun Pt.1
  13. N.O.X. II: Ouroboros (Strange Loop)
  14. N.O.X. III: Ascension
  15. N.O.X. IV: Night of Pan
  16. N.O.X. V: Circles Around the Sun Pt.2
    Encore:
  17. Fools Gold