De Staat @ Gashouder Amsterdam, 15 mei 2022

Het is alweer een flinke tijd geleden dat ik De Staat zag. Inmiddels is de band uitgegroeid tot één van de grotere rock acts van dit land. Een aantal jaar geleden speelden ze zelfs tweemaal op Pinkpop, nadat ze na hun geplande optreden een dag later nog eens invielen voor Ghost. Het werd een ware zegetocht, die ze voortzetten in 2019 toen ze de afsluiter werden in de Alpha tent op Lowlands door het afzeggen van The Prodigy. Hoog tijd dus om ze na al die jaren weer eens aan het werk te zien. Veel nieuw werk is er nog niet. Er werden een drietal nummers uitgebracht met ieder hun eigen primaire kleur en op deze wijze zullen er nog meer gaan volgen.

Dat verklaart direct het begin waarbij achter een gordijn lampen op de maat van een puls van kleur veranderen. Het tempo wordt opgevoerd om daarna weer af te nemen totdat uiteindelijk het gordijn opengaat en de band begint. Wat volgt is een strakke show van de Nijmeegse band, die laat zien en horen hoe ver de band ondertussen gekomen is. Frontman Torre Florim begeeft zich regelmatig op de catwalk het publiek in. Ook electronica goochelaar Rocco Hueting gaat nu en dan met hem mee en samen doen ze ook nog een paar van hun unieke dansjes. De beide mannen hebben hier een geheel eigen stijl in gevonden, waarbij vooral Florim zo nu en dan met een stoer gezicht en de schouders breed over het podium beweegt.

Alles wordt met veel overtuiging gebracht en de band werkt zich soepeltjes door de setlist, zonder het ook maar enig moment stil te laten vallen. Er worden een aantal nieuwe nummers gebracht, die goed in de smaak vallen bij het publiek. De ronde gashouder blijkt een goede plek te zijn voor deze band, waarbij ik van te voren nog even dacht dat ze misschien wel hun ronde podium van een aantal jaar geleden uit de stalling zouden halen. Maar dat bijkt niet nodig, want De Staat weet ook zonder spectaculair podium te boeien.

Gewapend met een flink arsenaal aan ronkende rock nummers en fraaie podium belichting heeft de band alles in huis om iedere zaal naar zijn hand te zetten. Regelmatig ontstaan er wilde pits en natuurlijk gebeurt dat vooral bij de afsluiter ‘Witch Doctor‘ waar een groot deel van het publiek weer rondjes gaat rennen. Florim staat daarbij op een podiumpje aan het eind van de catwalk wat de hoogte in is gegaan. Tevreden kijkt hij naar de menigte beneden hem, die dankzij hem en zijn bandmakkers een geweldige zondagavond hebben. Met zo’n professionele en overtuigende show heeft De Staat dan ook alle reden om dik tevreden te zijn.

Bekijk alle foto’s

Website | Instagram | Spotify | Twitter | YouTube | Facebook

Setlist:

  1. Look at Me
  2. Psycho Disco
  3. Peptalk
  4. Input Source Select
  5. Numbers Up
  6. Mona Lisa
  7. One Day
  8. Murder Death
  9. Who’s Gonna Be the GOAT?
  10. Make Way for the Passenger
  11. Pikachu
  12. Make the Call, Leave It All
  13. Head on the Block
  14. Kitty Kitty
  15. What Goes, Let Go
    Encore:
  16. Paying Attention
  17. Sweatshop
  18. Witch Doctor