Sons of Kemet @ Paradiso Tolhuistuin Amsterdam, 6 juli 2022

De Londense jazz scene bloeit als nooit te voren en brengt alweer een aantal jaren spannende nieuwe bands en artiesten voort, die net als de metropool zelf, verschillende stijlen laten samensmelten. Saxofonist Shabaka Hutchings is zo’n talentvolle artiest die al vaak van zich liet horen, onder andere met Sons of Kemet. Helaas gaat deze band er mee stoppen en dus is vanavond waarschijnlijk de laatste kans om ze nog eens live te zien. Ik ben niet de enige die dat gedacht moet hebben, want de Tolhuistuin is volledig uitverkocht.

Er zijn veel jonge mensen onder het publiek wat maar weer eens aangeeft hoe bruisend en hip die scene in Londen is. De band steekt direct van wal en begint aan een nagenoeg ononderbroken set van dansbare, groovy en saxofoon gedreven muziek. Bijgestaan door geweldige muzikanten tovert Hutchings de meest magische noten uit zijn sax, vaak staccato klanken producerend. Tuba speler Theon Cross doet hetzelfde en ik verwonder er me regelmatig over wat ze allemaal met hun instrument kunnen. Ook drummers Tom Skinner, die ik laatst nog met The Smile zag, en Eddie Hick voorzien de nummers van spetterende percussie en spelen om elkaar heen of buitelen over elkaar.

Het levert een anderhalf uur durend schouwspel op zonder weerga. Het is indrukwekkend hoe de band niet eens adempauzes neemt, maar blijft doorgaan. Cross moet toch enorm fit zijn om zo’n lange tijd zijn tuba mee te torsen en ook moet nog eens over een enorme long inhoud beschikken. Het zorgt ervoor dat de band het publiek meeneemt in een geweldige flow, een duizelingwekkende trip die maar door blijft denderen. Even is er een rust momentje waarbij Hutchings sfeervol de fluit bespeelt. Daarna dendert de band weer door en danst het publiek verder.

Ik had dit optreden voor geen goud willen missen en het is toch wel erg jammer dat dit de laatste keer is. Ongetwijfeld ga ik deze muzikanten nog in andere vormen terug zien, want ze spelen natuurlijk in genoeg andere projecten. Maar het is overduidelijk dat ze met Sons of Kemet een inspirerende omgeving hebben weten te creëren, wat zeer spannende en creatieve muziek heeft opgeleverd. Wie weet kruisen hun paden zich nog eens en pakken ze de draad gewoon weer op.

Website | Instagram | Spotify | Twitter | YouTube | Facebook

Bekijk alle foto’s