IDLES @ Melkweg Amsterdam, 8 juli 2022

Eindelijk mogen we IDLES weer live gaan zien. De kaarten lagen al lang klaar en ik keek erg uit naar dit concert. Na hun eerste paar platen ging het de Engelse punk-rock band voor de wind. Bij de derde leken ze ineens tegenwind te krijgen en was er veel kritiek op de band. Maar nu bij hun laatste LP Crawler is iedereen toch weer overtuigd van de kwaliteiten van de groep. En dat komen ze graag bewijzen vanavond in de Melkweg, die al een hele tijd stijf uitverkocht is.

Bij de dreigende eerste noten van ‘Colussus’ is het al vrij snel duidelijk dat het publiek er enorm veel zin in heeft. Even later bedankt zanger Joe Talbot de zaal dan ook voor zoveel energie zo vroeg in de show. Dat hebben zo ook een beetje zelf veroorzaakt, door al snel een wall of death te organiseren in de zaal, waardoor het publiek al snel in de juiste modus zit. Dit is zo’n avond waarbij band en publiek elkaar beter maken en gebruik maken van elkaars energie. Dat wordt alleen maar sterker gedurende het optreden en de mannen op het podium hebben er overduidelijk veel plezier in. Gitarist Lee Kiernan kan zich een paar keer niet houden en duikt met gitaar en al het publiek in, lead gitarist Mark Bowen is zoals altijd zeer actief en danst over het podium en drummer Jon Beavis beukt onvermoeibaar door en werkt zich in het zweet. Bassist Adam Devonshire is wat meer bescheiden op de achtergrond maar ziet dat zijn band naar grote hoogten stijgt.

Talbot krijgt een roos vanuit het publiek toegeworpen en neemt de tijd om deze te bewonderen en hem daarna voorzichtig op de drumkit achter te laten. Overduidelijk waardeert hij dit gebaar, zoals hij ook oprecht dankbaar is voor de uitverkochte zaal. De band lijkt in alles wat ze doen eerlijk en oprecht en dat maakt ze juist zo goed. Ze nemen geen blad voor de mond wat betreft maatschappelijke thema’s, verwerken dit ook in hun teksten en Talbot laat meerdere keren blijken geen fan van The Royal Family te zijn. Zijn wat hesige stem is dwingend en hij geeft het publiek genoeg ruimte om mee te brullen.

Ze geven daarbij de juiste intensiteit mee aan hun muziek en het enthousiasme doet de rest. Van voor tot achteren staat de Max te springen en gaan mensen los. Er is namelijk ook genoeg ruimte vooe minder serieuze zaken en speelt de band een stukje ‘All I Want For Christmas Is You’, het is ten slotte midden in de zomer. IDLES was het wachten meer dan waard en ik vraag me af of deze band wellicht snel een maatje te groot wordt voor een Melkweg en misschien de volgende keer alleen nog maar in grotere zalen te bewonderen zal zijn.

Website | Instagram | Spotify | Twitter | YouTube | Facebook

Bekijk alle foto’s

Setlist:

  1. Colossus
  2. Car Crash
  3. Mr. Motivator
  4. Grounds
  5. Mother
  6. Meds
  7. Divide and Conquer
  8. The Beachland Ballroom
  9. Never Fight a Man With a Perm
  10. Crawl!
  11. 1049 Gotho
  12. When the Lights Come On
  13. The Wheel
  14. A Hymn
  15. War
  16. Wizz
  17. I’m Scum
  18. All I Want for Christmas Is You (Mariah Carey cover)
  19. The End
  20. Danny Nedelko
  21. Rottweiler