The Black Crowes @ AFAS Live Amsterdam, 03 Oktober 2022

In 1990 kwam de debuutplaat uit van The Black Crowes, Shake Your Money Maker. Het werd een rock klassieker die de band direct op de kaart zette. De band rondom de broers Robinson kende turbulente tijden, vooral ook door de moeilijke verstandhouding tussen de twee broers. Het zorgde voor het einde van de band een aantal jaren geleden en lange tijd leek daar weinig verbetering in te komen. Maar verstand komt met de jaren en de broers wisten het toch bij te leggen en gingen zelfs weer samen spelen. Er werd een tour opgetuigd om het dertig jarig bestaan van hun iconische album te vieren en die ze ook naar ons land zou brengen. Nu is het dan eindelijk zo ver, twee jaar later dan oorspronkelijk gepland.

We worden opgewarmd door de Nederlandse rockers van DeWolff. Helaas lukt het me niet om tijdig in de AFAS aan te komen en ik kan slecht anderhalf nummer genieten van de geweldige rock band. Maar aan de volle zaal te zien, zijn er veel mensen wel op tijd gekomen om de jonge mannen aan het werk te zien. The Black Crowes hadden zich geen betere support act kunnen wensen en het publiek is er dan ook meer dan klaar voor. Er wordt aangevangen met een klein toneelstukje waarbij een aantal mannen van de band aan een soort barretje zitten en een dame een juke box aanzwengelt. Het is een wat overbodige intro, maar ach, wie neemt het ze kwalijk. Want zodra de eerste noten klinken van ‘Twice As Hard’ weet je dat het een mooie avond gaat worden. Shake Your Money Maker wordt integraal gespeeld en zanger Chris Robinson belooft een rock and roll show. Dat zit wel goed met deze plaat waarop geen middelmatig nummer te vinden is. Het zijn allemaal voltreffers en bij de grote hits zoals uiteraard ‘Jealous Again’ en de Otis Redding cover ‘Hard To Handle’ stijgt er groot gejuich op.

Op rustige nummers als ‘Sister Luck’ en dat prachtige ‘She Talks To Angels’ hoor je pas echt hoe geweldig de Robinson broers zijn. Die wat hese stem van Chris, die ondersteund wordt door het karakteristieke gitaar geluid van Rich. Het is uit duizenden herkenbaar en het wordt met veel gevoel gespeeld vanavond. Naast de broers zijn er geen oorspronkelijke bandleden meer over en is de band volledig vernieuwd voor deze tour. Ik vind het niet echt storend maar begreep dat het voor sommige fans een reden was om er vanavond niet bij te zijn. Ze hebben daardoor wel deze rock and roll show gemist, die na de integrale vertolking van de debuutplaat nog een tijdje flink door dendert. Er zijn weinig onderbrekingen tussen de nummers, waardoor de band er een lekker tempo in krijgt.

Er is dit jaar zelfs een EP 1972 verschenen met cover nummers uit 1972, waar ze vanavond ‘Papa Was A Rolling Stone’ van spelen en ‘Rocks Off’ van The Rolling Stones, waarmee afgesloten wordt. De EP was bedoelt om langzaam weer de chemie tussen de broers terug te krijgen en er is sprake van dat ze volgend jaar nieuw werk gaan opnemen. Laten we hopen dat de broers voor eens en altijd de strijdbijl hebben begraven en zich alleen nog maar richting op muzikaal vuurwerk, want ze hebben nog genoeg te bieden samen.

> Bekijk alle foto’s

Website | Instagram | Spotify | Twitter | YouTube | Facebook

Setlist:

  1. Twice as Hard
  2. Jealous Again
  3. Sister Luck
  4. Could I’ve Been So Blind
  5. Seeing Things
  6. Hard to Handle
  7. Thick n’ Thin
  8. She Talks to Angels
  9. Struttin’ Blues
  10. Stare It Cold
  11. No Speak No Slave
  12. Sting Me
  13. Papa Was a Rollin’ Stone
  14. Wiser Time
  15. Thorn in My Pride
  16. Remedy
    Encore:
  17. Rocks Off