De Dijk @ Paradiso Amsterdam, 16+17 December 2022

De dag die je wist dat ging komen is dan toch aangebroken: voor de laatste keer gaan we De Dijk in Paradiso zien. Het is vanavond de 81e keer dat ze in de Amsterdamse poptempel spelen. Ik besef me dat ik er toch ruim 20 daarvan gezien moet hebben. Alles bij elkaar heb ik de band dan tientallen keren zien spelen. Niet vanaf hun eerste keer in Paradiso op 1 oktober 1981, maar mijn oudste herinnering is het 10-jarig bestaan dat ze destijds vierde, wat dus in 1991 geweest zal zijn. Nadat ik me in de hoofdstad vestigde werd er een traditie geboren, waar we altijd naar één van de concerten in Paradiso gingen, traditioneel in december. Altijd met een vaste kern vrienden, waar soms haakten anderen aan, om dat toch eens een keer mee te kunnen maken. Hapje eten vooraf met zijn allen, meezingen met de band en daarna nog wat afzakkertjes. Beregezellige avonden natuurlijk, waar de Amsterdamse band de katalysator voor was.

Vanavond speelt de band vanouds een heerlijke set, die op enkele details na gelijk is aan de avond in de Ziggo Dome. Maar liefst 2,5 uur De Dijk dus en het wordt een feestelijke avond. Geen verdrietige bedoening, maar een viering van 41 jaar geweldige muziek en optredens, van een aantal jongens die een bandje begonnen wat uitgroeide tot een monument binnen de Nederlandse popmuziek. Goudeerlijke liedjes die als soul food werken en het hart verwarmen. Nog even aanzetten met zijn allen vanavond, extra hard meezingen. Veel vrolijke gezichten juist, ook op het podium. Deze zaal is natuurlijk thuis komen voor deze band. Ieder hoekje kennen ze hier en de zaal zit ze als gegoten. Zanger Huub van der Lubbe haalt herinneringen op, bedankt meerdere malen het publiek en uiteraard zingt hij uiteindelijk ‘Mag Het Licht Uit’ en eindigt zo voor ons niet een memorabele avond, maar een memorabel tijdperk.

Althans, totdat we de dag daarna ons toch nóg een keer in Paradiso bevinden. Ik wilde heel graag naar Elephant in de kleine zaal, maar dat was helaas uitverkocht, waarschijnlijk vanwege optreden nummer 82 van De Dijk hier vanavond. Uiteindelijk lukt het toch om via Ticketswap een kaartje te bemachtigen en staan we te genieten van de prachtige liedjes van de Rotterdamse nieuwkomer. Tsja, en als je er dan toch bent, kun je ook wel weer even in de grote zaal gaan kijken. Zo bevinden we ons later in een propvolle zaal waar we nog meer dan een half optreden van de afzwaaiende band kunnen zien. Een waar kadootje dus, zodat we weer even mee kunnen zingen en getuige zijn van wat eigenlijk écht de laatste is. Morgen volgt nog een optreden waar ook vrienden en familie van de band aanwezig zullen zijn, maar vanavond is de laatste met een zaal vol fans.

Wie weet wat de toekomst gaat brengen en wellicht verschijnt de band nog wel eens op een podium, zoals veel bands die stopten soms weer wat van zich laten horen. Ik heb volop genoten van deze band in al die jaren en draai met veel plezier hun muziek. Bedankt voor al die geweldige momenten Huub, Hans, Antonie, Nico, Jelle, Pim, Roland en Peter, het was een prachttijd. Ik zal nog vaak de Live In Paradiso plaat uit de kast trekken om weer een beetje die herinneringen terug te halen die we hier hebben op gedaan en voorzichtig op de vulkaan te dansen, dansen, dansen. Wij gaan een nieuwe traditie starten in december, zij waren De Dijk, tot kijk!

> Bekijk alle foto’s

Website | Instagram | Spotify | Twitter | YouTube | Facebook

Setlist:

  1. Goed je weer te zien
  2. Laat het vanavond gebeuren
  3. Als ze er niet is
  4. Niemand in de stad
  5. Niet de lef
  6. Iets zo goed
  7. Wakker in een vreemde wereld
  8. Onderuit
  9. Kan ik iets voor je doen?
  10. Deze stad
  11. Laaiend vuur
  12. Hou me vast
  13. Als het golft
  14. Zevende hemel
  15. Ik kan het niet alleen
  16. Wat een vrouw
    Encore:
  17. Binnen zonder kloppen
  18. Zwerver
  19. Mijn van straat geredde roos
  20. Bloedend hart
  21. Dansen op de vulkaan
    Encore:
  22. Niet de lijnen maar de bocht
  23. Nergens goed voor
  24. Groot hart
  25. Mag het licht uit