dEUS @ TivoliVredenburg Utrecht, 17 April 2023

We moesten er flink geduld voor hebben om dEUS te mogen gaan aanschouwen in Utrecht. Maar liefst vier keer werd het uitgesteld. Een paar keer vanwege Covid, daarna vanwege ziekte. Zanger Tom Barman refereert er naar aan het begin van de avond. Het geduld wordt beloond en de zin is er niet minder om geworden. Inmiddels heeft de Belgische band ook nog een nieuw album op zak, How To Replace It, met zwierige arrangementen, tachtiger jaren synths en een geluid dat soms herinneringen oproept aan de band in de jaren negentig. Er wordt vanavond afgetrapt met het titelnummer en er volgen in het eerste deel veel nummers van de nieuwe plaat. Dit zorgt voor een ingetogen maar daardoor ook intiem begin. Barman laat weten dat, na “10.000 kilometer” op tour te zijn, zijn stem flink te lijden heeft gehad. Dat is ook wel te horen en hoewel het gedurende het optreden beter wordt, wil het nooit echt zuiver klinken.

Het is een klein en verwaarloosbaar smetje op een verder mooie muziekavond. De band speelt geconcentreerd en de nieuwe nummers klinken ook live erg fraai. Maar de fans willen natuurlijk meer dan nieuwe nummers en ook eens flink dansen. Halverwege worden ze op hun wenken bediend, wanneer het gaspedaal ingedrukt wordt en we het ene monument na het andere geserveerd krijgen. Eén van de mooiste dEUS nummers ‘Instant Street’ wordt gevolgd door het heerlijk ontsporende ‘Fell Off The Floor Man’. Groovende uitvoeringen van ‘Quattre Mains’ en ‘Sun Ra’ sluitende de regulier set af.

Na een korte pauze worden nog drie nummers gespeeld waaronder ‘Roses’, toch wel een favoriet van de fans, en wordt uiteindelijk afgesloten met het fenomenale ‘Bad Timing’, dat gedurende het nummer maar spanning blijft opbouwen. Overtuigd dat ze toch nog hun grote hit ‘Suds & Soda’ gaan spelen blijft iedereen nog staan, maar dan gaan toch echt de zaallichten aan. Het maakt niet uit, want vanavond bewees de band dat ze nog steeds niet afgeschreven dienen te worden. Dat leek iedereen vorig jaar wel te doen nadat er maar geen nieuw werk kwam en men vond dat de band ook live zijn beste tijd had gehad. In deze vorm kan de band gelukkig nog wel een tijdje mee.

Bekijk alle foto’s

Website | Instagram | Spotify | Twitter | YouTube | Facebook

Setlist:

  1. How to Replace It
  2. Must Have Been New
  3. Constant Now
  4. The Architect
  5. Girls Keep Drinking
  6. Man of the House
  7. W.C.S. (First Draft)
  8. 1989
  9. Pirates
  10. Faux Bamboo
  11. Instant Street
  12. Fell Off the Floor, Man
  13. Simple Pleasures
  14. Quatre mains
  15. Hotellounge (Be the Death of Me)
  16. Sun Ra
    Encore:
  17. Roses
  18. Love Breaks Down
  19. Bad Timing