Sjako! @ Patronaat Haarlem, 30 April 2023

De roemruchte Haarlemse band Sjako! was een publiekslieveling onder alternatief minnend Nederland in de eerste helft van de jaren negentig. Omdat ik me toen niet in deze scene ophield, ging dit toch wel wat aan me voorbij. De band bleef nog bestaan in wisselende samenstellingen, maar het lukte me niet om een van die schaarse optredens mee te pakken. Tot vanavond dus, wanneer ik eindelijk dit trio aan het werk mag zien en ook nog eens in hun thuishaven Haarlem. De band zal in de originele bezetting spelen met zanger/gitarist Wouter Planteijdt, bassist Thijs Vermeulen en drummer Jaap Vrenegoor. Bij Record Store Day vorige week kwam ook nog eens een dubbel LP van de band uit, The Best Of ’88-’95, op vinyl dus, waardoor de band weer helemaal bij de tijd is.

Het is vooral de combinatie van de gruizige nineties sound in originele composities en het hoge niveau waarmee dit gespeeld wordt, die de band zo goed maakt. De nummers zijn daarin een mengeling van blues, rock, funk en prog, waardoor ze nooit echt standaard klinken. Dit is waarschijnlijk de reden dat het grote publiek ze nooit echt heeft weten te vinden, omdat het waarschijnlijk toch te afwijkend of moeilijk is. Maar dit is nu wat ze juist zo bijzonder maakt, zo bewijzen ze vanavond maar weer eens. Het drietal is het spelen overduidelijk nog niet verleerd en speelt de soms lastige nummers zeer strak en met veel overgave. Maar ook weer met heel veel plezier getuige de brede glimlach op hun gezicht tijdens het optreden. Het publiek, dat gezien het grote aantal grijze kuiven hun oude fans betreft, geniet er ook met volle teugen van.

Misschien is het meest succesvolle Sjako! nummer ‘Hurt’ ook wel het meest toegankelijke en het wordt dan ook vanavond met groot gejuich onthaald. Verder krijgen we een mooie dwarsdoorsnede van het gevarieerde oeuvre van de band voorgeschoteld. Halverwege is er een pauze ingelast, want de band is ook een dagje ouder volgens eigen zeggen. Daarna wordt de set gewoon voortgezet met nog een fraai setje nummers en zelfs een nieuw nummer. Het blijkt namelijk dat in 2024 een hagelnieuwe plaat uit zal komen wat erg goed nieuws is. Ik kijk daar al enorm naar uit en hoop dan ook dat nieuwe werk live te mogen aanschouwen. Ik adviseer iedereen hetzelfde te doen en je te trakteren op een optreden van deze fantastische groep muzikanten.

Bekijk alle foto’s

Website | Instagram | Spotify | YouTube | Facebook

Setlist:

  1. Rattle These Chains
  2. Match With You
  3. L’Amour Qui Fait Boum
  4. Fed-Up
  5. Livewire
  6. Nights
  7. Ominous Wave
  8. The Stars That Play With Laughing Sam’s Dice
    (The Jimi Hendrix Experience cover)
  9. I Won’t Quit Now
  10. Sour
  11. The Last Pacifist on Earth
  12. Megaliths
  13. Trouble on Isis
  14. Phase-X
  15. We’re Movin’
  16. Hurt
  17. The Dingwall’s Dazzle Dance
  18. Gunpowder Warehouse
    Encore:
  19. Electricity
  20. Don’t Wait
  21. Foxy Lady (The Jimi Hendrix Experience cover)