Bruce Springsteen @ Johan Cruijff ArenA Amsterdam, 27 Mei 2023

Het aantal artiesten dat stadions kan vullen lijkt wat op te drogen. Het zijn vooral wat oudere rock bands die dit soort grote concerten geven. Andere artiesten krijgen stadions simpelweg niet vol of lijken zich liever te richten op zalen als een Ziggo Dome. Bruce Springsteen krijgt met gemak stadions vol en wel meer dan één keer ook. De twee avonden in de Johan Cruijff ArenA waren in een mum van tijd uitverkocht, maar gelukkig hadden we kaarten voor de tweede avond kunnen bemachtigen. Een avond met The Boss is dan natuurlijk ook een belevenis. Hij staat bekend om zijn enorme energie en speelt met gemak een uur of 3 vol. Daarnaast heeft de man natuurlijk ook nog eens prachtige muziek gemaakt en met de E Street Band een fantastische groep muzikanten om zich heen.

Zo staan we in een langzaam vollopende ArenA vol verwachting om ons heen te kijken. Het blijft een gigantische grote plek voor een concert en niet de meest ideale. Maar het dak zit erop vanavond en de met lucht gevulde slurven hangen in de nok, die het geluid zouden moeten verbeteren. Het blijft toch wel slikken in de eerste minuten om te horen hoe het geluid lijkt weg te waaien en erg dof klinkt. Alsof je met een telefoon muziek afspeelt in een pak cornflakes. Gelukkig went het op den duur en laten we zeker onze avond er niet door verpesten. Want op het podium staat een 73 jaar jonge Bruce Springsteen ouderwets te vlammen met zo’n 15 andere muzikanten om hem heen. Verder geen onnodige poespas en spectaculaire decors en lichtshows, wat sommige bands in deze setting vaak wel meebrengen. Gewoon 3 grote schermen en wat lampen, meer heeft deze band niet nodig. De eerste helft heeft misschien minder hits maar toont wel de diversiteit in zijn oeuvre. Met een batterij aan koperblazers kan hij ook live lekker variëren waardoor de nummers waarin zij allemaal meeblazen een warm soul jasje krijgen, wat soms zelfs naar gospel neigt.

Zijn laatste plaat Only The Strong Survive is dan ook een album met R&B en soul covers, een ode aan overleden soul muzikanten, die misschien niet door iedere fan gewaardeerd wordt, maar waarbij hij laat horen ook hierin zijn mannetje te staan. Niet dat hij zich nog hoeft te bewijzen natuurlijk. De cover van Commodores ‘Nightshift’ klinkt vanavond erg fraai en doet de klassieker alle eer aan. Hij verstapt zich na een aantal nummers wanneer hij terug het podium op wil stappen en grapt dat de avond voorbij is. Gelukkig kan hij verder en hoeven we niet vroegtijdig naar huis. Toch lijkt langzaam de aandacht van een gedeelte van het publiek langzaam te verslappen. Halverwege de avond staat Springsteen alleen met zijn akoestische gitaar op het podium en speelt hij ‘The Last Man Standing’. Het is een indrukwekkend gezicht en het toont ook hoe geweldig zijn stem nog altijd is. Enkel ondersteund door de prachtige trompet van Barry Danielian brengt het iedereen weer bij de les. Het blijkt een omslagpunt in de set, want nu volgen de hits en de vonk springt nu echt over tussen de band en het publiek.

Wat volgt is een heerlijke tweede helft waarbij de sfeer in het gigantische stadion euforische proporties aanneemt. Achter elkaar volgen ‘Badlands’ en ‘Thunder Road’, liedjes met een verhaal waar hij zo ontzettend goed in is. De band komt even aan de voorkant van het podium het applaus in ontvangst nemen om daarna weer door te pakken. Uiteraard, want The Boss is nog lang niet klaar. Zijn allergrootste hits volgen nu, ‘Born In The U.S.A.’, ‘Born To Run’, ‘Glory Days’ en ‘Dancing In The Dark’ worden uit volle borst meegezongen. Tijdens ‘Tenth Avenue Freeze-Out’ eert hij zijn oude overleden strijdmakkers Danny Federici and Clarence Clemons door hun foto’s op de gigantische schermen te tonen. Aan het einde verdwijnt de band van het podium en blijft Springsteen in zijn eentje achter om ‘I’ll See You In My Dreams’ solo met alleen een akoestische gitaar te spelen. Het is een krachtig sluitstuk van een prachtige avond met een in topvorm spelende Bruce Springsteen en E Street Band. Er wordt gefluisterd dat dit wel eens een afscheid zou kunnen zijn. Zou het echt? Kan The Boss echt met pensioen gaan of gaat hij door tot het bittere eind? Alleen hij weet het waarschijnlijk, maar gelukkig hebben we deze avond mee mogen maken.

Bekijk alle foto’s

Website | Instagram | Spotify | Twitter | YouTube | Facebook

Setlist:

  1. My Love Will Not Let You Down
  2. Death to My Hometown
  3. No Surrender
  4. Ghosts
  5. Prove It All Night
  6. Darkness on the Edge of Town
  7. Letter to You
  8. The Promised Land
  9. Out in the Street
  10. Kitty’s Back
  11. Nightshift (Commodores cover)
  12. Mary’s Place
  13. The E Street Shuffle
  14. Last Man Standing
  15. Backstreets
  16. Because the Night (Patti Smith Group cover)
  17. She’s the One
  18. Wrecking Ball
  19. The Rising
  20. Badlands
  21. Thunder Road
    Encore:
  22. Born in the U.S.A.
  23. Born to Run
  24. Bobby Jean
  25. Glory Days
  26. Dancing in the Dark
  27. Tenth Avenue Freeze-Out
  28. Ramrod
  29. I’ll See You in My Dreams