My Morning Jacket @ TivoliVredenburg Utrecht, 6 Juni 2023

Het is alweer een flinke tijd geleden dat de Amerikaanse band My Morning Jacket een podium in Nederland beklom. Ze brachten nog wel een paar albums uit, maar een tour door de lage landen zat er niet in. De band is toch al weinig te bewonderen hier, wat gezien hun status toch eigenlijk wel gek is. De albums zijn meestal van hoge kwaliteit en hun live optredens zijn van de buitencategorie. Gelukkig spelen ze vanavond dan in eindelijk in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Een spandoek in het publiek feliciteert ze met hun 1000e opreden en zanger Jim James geeft toe dat ze het eigenlijk niet heel precies meer weten, maar dat vanavond toch wel eens de 1000e zou kunnen zijn.

De huidige bezetting is toch ook alweer zo’n twintig jaar bij elkaar en met zoveel meters op de teller is dit een doorgewinterde formatie. Vooraan staan veel enthousiaste fans, waarvan een aantal meerdere malen vreugdesprongetjes maken tijdens het optreden. De band doet dan ook zijn live reputatie eer aan met een bezield en sprankelend optreden, waarbij we meegenomen worden door hun gevarieerde oeuvre. Opvallend genoeg worden de laatste platen nagenoeg genegeerd en richt de band zich vooral op hun bekendste albums It Still Moves, Z en Circuital.

Als geen ander weten ze een nummer op te bouwen en te voorzien van veel dynamiek. Soms wordt klein begonnen en laten ze het uitgroeien tot een bijna uit zijn voegen barstend rock nummer. Dan weer houden ze het juist alleen maar klein, of gaan ze juist op de disco tour met een dansbare groove. Maar altijd wordt alles smaakvol en prachtig ingekleurd, met de heldere zang van Jim James, die een hele krachtige en fijne stem heeft. Soms laat hij horen de hoge registers met gemak te kunnen vinden, zoals in ‘Evil Urges’, maar ook daar weet hij altijd goed te doseren. Ook in stijl variëren ze makkelijk, met nummers als het psychedelische ‘One Big Holiday’, het korte rock ‘n’ roll liedje ‘Wonderful Man’, het Pink Floyd achtige ‘Wasted’ en het prachtige ‘Feel You’.

Tel daar nog bij op dat dit ook nog eens geweldige muzikanten zijn, die overtuigend en met veel vakmanschap staan te spelen. Zichtbaar geniet de band zelf ook heel erg van deze avond en het enthousiaste publiek. De toegift wordt met het solonummer van Jim James ‘State of the Art (A.E.I.O.U.)’ afgetrapt, waarna uiteindelijk afgesloten wordt met het dansbare en feestelijke ‘Wordless Chorus’. Het lange wachten werd vanavond meer dan beloond door een band waarvan het eigenlijk een raadsel is waarom ze niet veel groter zijn. Voor de fans is dat alleen maar prettig zodat ze de band niet in hele grote zalen hoeven te te gaan bezoeken.

Bekijk alle foto’s

Website | Instagram | Spotify | Twitter | YouTube | Facebook