Black Beach @ OT301, 21 Oktober 2023

Terwijl in alle hoeken van de stad ADE in volle gang is vind er in OT301 een afterparty van een alternatief ADE plaats in de vorm van AADE, georganiseerd door ADEV. In het zaaltje aan de Overtoom draaien een aantal DJs vanavond én speelt er een live act. De band Black Beach bevat leden van KRAZ, Bram Buschman op synths end drumster Cristel Kolopaking, en Luuk Meijer oud-bassist van JAGD. Er is nog niet veel muziek te vinden van het drietal buiten een YouTube video op hun website. Dat nummer ‘De Stroom’ klinkt veelbelovend, met donkere electronica en felle drums. Vanavond krijgen we dan eindelijk meer te horen.

Het nummer blijkt illustratief te zijn voor het eerste deel van het optreden waarin ook weer die donkere electronische klanken zich vermengen met de opzwepende drums en percussie. Dit wordt nog eens extra versterkt door de schaarse verlichting waardoor we voornamelijk naar silhouetten staan te kijken. Het draagt bij aan de sfeer van de muziek, maar is fataal voor mijn foto’s. Dit deel doet me denken aan de Tron: Legacy soundtrack van Daft Punk met ook Kraftwerk elementen. De combinatie zou dan ook niet misstaan in een David Lynch film en zet een mysterieuze sfeer neer. Het drietal omschrijft deze muziek zelf treffend als “movie score music”, maar heeft nog meer in petto.

Want in de tweede helft gaat het tempo langzaam omhoog en worden de beats nadrukkelijker. De soundtrack maakt dan langzaam plaats voor een rave, wat ook precies de bedoeling van de band is. Door het gebruik van analoge synths en door als band live te spelen, klinkt alles heel organisch en levendig. Het uur dat ze hier spelen vliegt dan ook voorbij en aan het eind blijft alleen maar het gevoel over dat ze nog wel even door hadden mogen gaan. Black Beach heeft een goede sound gevonden die hongerig maakt naar meer. Hopelijk krijgen we dan ook snel meer te horen.

Bekijk alle foto’s

Website | Instagram | YouTube