John Coffey @ AFAS Live Amsterdam, 16 December 2023

Het ging de Utrechtse band John Coffey aardig voor de wind toen ze zeven jaar geleden besloten om ermee te stoppen. Het laatste concert wat ik van ze zag was in Paradiso waar het publiek met een groot feest afscheid nam van de rock band. Maar dit jaar waren ze ineens terug met een nieuwe plaat een aantal concerten om op te warmen voor vanavond: een grote show in de AFAS Live.

Die is misschien niet uitverkocht maar toch gezellig gevuld, zelfs al wanneer de voorprogramma’s Wodan Boys en Tramhaus hun set spelen. Dat doen ze geslaagd en wie weet zien we ze hier ooit nog als hoofdprogramma terug, iets wat ik niet uitsluit voor het altijd geweldige Tramhaus. Enthousiast worden de mannen van John Coffey onthaald die direct hard van leer trekken. Wat hebben we dit gemist zeg, die tomeloze positieve energie die deze band op een zaal weet af te vuren.

Achter de Molen laat weten dat ze destijds stopten omdat ze bang waren de lol in het spelen te verliezen en hun vriendschap op het spel zou komen te staan toen ze zo groot aan het worden waren. Maar uiteindelijk, zo laat hij weten, bleek dat juist door te stoppen ze de lol met elkaar gingen missen. Gelukkig maar, want daardoor is de band nu weer helemaal terug met misschien nog meer energie dan ervoor. Retestrak spelen ze hun grootse gitaarnummers die in deze ruimte nog eens extra groot klinken. Net als de muziek van bijvoorbeeld een band als Foo Fighters, waar Christoffer van Teilingen nog even een shout out naar doet als ze ‘White Limo’ coveren, ook al zijn ze vooral geinspireerd door bands als Refused.

Misschien is dat wat deze band nu zo goed en uniek maakt, die balans tussen felle hard core nummers en meer stadion rock. Het publiek smult ervan met gebalde vuisten, confettikanonnen knallen, rook wordt de zaal in gespoten en de pit is het hele optreden wild in beweging. Crowd surfers gaan de hele zaal door en de band weet misschien wel de grootste circle pit in deze zaal ooit te organiseren. Met knallers als ‘Broken Neck’, ‘Romans’ en ‘Heart of a Traitor’ is het dan ook onmogelijk om niet met een grote grijns met de rest je vuisten in de lucht te steken. Bijgestaan door een dansgroep sluit de band af met ‘STEAM WALTZ’, een nummer van hun comeback plaat Four. Inderdaad, als een stoomwals raasde John Coffey door de AFAS heen vanavond. Wat heerlijk dat ze weer terug zijn!

Bekijk alle foto’s

Website | Instagram | Spotify | Twitter | YouTube | Facebook

Setlist:

  1. SING and hope its out of tune
  2. Broke Neck
  3. Featherless Redheads
  4. Bright Companions
  5. The Sunset
  6. Dirt & Stones
  7. No House for Thee
  8. This Place is Placeless
  9. Naaste
  10. Me vs. I
  11. Relief
  12. River runs dark
  13. White Limo (Foo Fighters cover)
  14. Oh, Oh, Calamity
  15. Romans
  16. Heart of a Traitor
  17. STEAM WALTZ