The Smile at AFAS Live Amsterdam, 16 Maart 2024

Bijna twee jaar geleden konden we al genieten van de debuutplaat A Light For Attracting Attention van The Smile, het zijproject van Radiohead duo Thom Yorke en Jonny Greenwood. Samen met drummer Tom Skinner speelden ze een geweldige plaat in en de optredens waren zo nodig nog beter. Helaas moest ik het optreden destijds in Paradiso aan me voorbij laten gaan, al kon ik ze wel meepakken op een dagje TW Classic. Maar een headline show van dit virtuoze trio is natuurlijk het summum en gelukkig na het uitbrengen van de tweede LP Wall of Eyes werd een show in de AFAS aangekondigd.

Deze tweede plaat laat een meer ingetogen geluid horen, maar ook een band die nog vrijer te werk gaat, zoals je dat juist vaak in jazz hoort. Dat is dan ook precies het verschil met Radiohead waarin ze toch veel meer een rock band blijven, al weten ze daar ook de grenzen flink op te rekken. Ook bij The Smile hoor je wel dat kenmerkende geluid terug, waarbij vaak alle instrumenten en zang zich versmelten tot een prachtig geheel. Maar de fantastische Skinner laat Yorke en Greenwood alle ruimte om ook andere richtingen te verkennen. Dat doet hij door de nummers veel meer vanuit een jazz perspectief te benaderen, wat betekent dat hij andere accenten plaatst, andere grooves kiest en met swing speelt, en oneven maatsoorten laat klinken als het allemaal heel simpel en logisch is. Het is vooral aan Yorke te zien dat hij door ongelooflijk van geniet.

Maar ook Greenwood lijkt zich als een vis in dit muzikale water te voelen en laat horen alles waar snaren op zitten te kunnen bespelen en effectief in te zetten. Wanneer hij de basgitaar oppakt, knort deze van plezier en mengen de bastonen zich prachtig met de grooves van Skinner, en de gitaar en zang van Yorke. Live worden ze bijgestaan door multi-instrumentalist Robert Stillman die de nummers van extra kleur voorziet met subtiele saxofoon- en toetsenpartijen. Het geluid is vanavond ook nog eens helemaal mooi in balans waardoor alle details hoorbaar zijn. Het publiek kan alleen maar in volle bewondering kijken naar dit spektakel en luistert aandachtig, waardoor het muisstil is wanneer het viertal aan het spelen is. Dit is helaas vaak wel eens anders tegenwoordig, maar vanavond geen geklets en zelfs bij de bar is het opvallend rustig.

En zo genieten we bijna twee uur van fantastische uitvoeringen van bijvoorbeeld ‘Speech Bubble’ en ‘Read The Room’, ‘Bending Hectic’ dat zo lekker ontspoort, en eindigen ze met het ingetogen ‘You Know Me!’ dat naar het einde toe zo fraai zwierig opstijgt met de hoge kopstem van Yorke. Radiohead is bezig met een nieuwe plaat dus hopelijk krijgen we die binnenkort te horen en gaan ook zij weer touren. Wat een ongelooflijke luxe is het als The Smile de pauzes van Radiohead gaat opvullen en we zo nog vaker kunnen genieten van twee bands uit de buitencategorie.

Alle foto’s bekijken

Website | Instagram | Spotify | Twitter | YouTube | Facebook

Setlist:

  1. Wall of Eyes
  2. The Opposite
  3. A Hairdryer
  4. Speech Bubbles
  5. Colours Fly
  6. Skrting on the Surface
  7. Instant Psalm
  8. Waving a White Flag
  9. Thin Thing
  10. Bodies Laughing
  11. Friend of a Friend
  12. Read the Room
  13. We Don’t Know What Tomorrow Brings
  14. The Smoke
  15. You Will Never Work in Television Again
  16. Under Our Pillows
  17. Bending Hectic
    Encore:
  18. Feeling Pulled Apart by Horses
  19. Teleharmonic
  20. Pana-Vision
  21. You Know Me!