Yard Act in Paradiso Amsterdam, 25 April 2024

Nadat ik door een vriend op het spoor werd gezet van de Britse band Yard Act en hun geweldige debuutplaat The Overload was het wachten op het vervolg en een optreden in de buurt. De praatzang van zanger James Smith is effectief in de post-punk nummers die laveren tussen groovende liedjes en wat meer donkere nummers. Op die opvolger Where’s My Utopia gooit de band hun muzikale spectrum helemaal op en horen we ook hip-hop, funk, jazz en zelfs wat meer disco achtige invloeden. De band is daardoor ineens erg dansbaar geworden zonder aan kracht in te boeten. Benieuwd hoe dit vanavond in Paradiso gaat klinken.

Dat blijkt in het begin toch wel schrikken wanneer de band een soort disco achtig feestje lijkt in te willen zetten dat venijn mist en wat teveel in een soort melige sfeer blijft hangen. Gelukkig herpakt de band zich door daarna een aantal erg sterke nummers te spelen, die juist de wat meer serieuze kant van de band aantonen. Live blijkt dat toch hun meest interessante kant te zijn waarin de teksten van Smith vloeiend en helder doorkomen en de meeste scherpte bezitten. Dan weet de band juist de goede balans te vinden tussen het lichtvoetige en het serieuze werk. Af en toe slaan ze toch weer even door naar meligheid met een “wheel of fortune” waar een fan een slinger aan mag geven waardoor ‘The Fixer’ volgt. Naar het einde toe gaan de achtergrondzangeressen kunstjes op het podium doen, wat de aandacht wel heel erg afleidt van de muziek.

Want de band heeft dit soort clowneske onzin helemaal niet nodig en heeft genoeg aan hun muziek die bol staat van de variatie en dynamiek en die live ook erg lekker klinkt. Smith laat horen dat naast zijn praatzang hij ook prima melodieën kan zingen en hij is zelf beweeglijk genoeg om de aandacht vast te houden en het publiek mee te krijgen. Want die staan de hele avond onvermoeibaar te dansen op de afwisselende liedjes van de band uit Leeds. Na afloop wandelen nog even naar de kleine zaal om nog wat mee te pakken van Folly Group, één van de nieuwste toevoegingen aan het overvolle post-punk landschap. Maar deze band weet daarin wel op te vallen met hun combinatie van felle post-punk gitaren en ritmische percussie. Die ga ik dus eens goed in de gaten houden vanaf nu.

Alle foto’s bekijken

Website | Instagram | Spotify | Twitter | YouTube | Facebook

Setlist:

  1. An Illusion
  2. Dead Horse
  3. When the Laughter Stops
  4. Petroleum
  5. Pour Another
  6. Fizzy Fish
  7. We Make Hits
  8. Fixer Upper
  9. Witness (Can I Get A?)
  10. Down by the Stream
  11. Dream Job
  12. Payday
  13. The Overload
  14. A Vineyard for the North
    Encore:
  15. 100% Endurance
  16. The Trench Coat Museum