King Gizzard and the Lizard Wizard in AFAS Live, 23 mei 2024

Ik ben de tel kwijt geraakt hoe vaak ik de Australische formatie King Gizzard and the Lizard Wizard live heb gezien. Als de band niet een nieuwe plaat aan het opnemen is, lijken ze permanent op tour en doen daarbij regelmatig ons land aan. Zo prijken hun talloze albums in mijn platenkast en als ze in de buurt zijn, wil ik daar altijd bij zijn. Want ondanks deze hoge productie blijft de kwaliteit ook van een constant hoog niveau en zijn hun live optredens niet te versmaden. De eerste keer was voor mij in de Oedipus brouwerij in Amsterdam met zo’n 100 man. Vanavond staan ze in de AFAS met zo’n 5500 man, maar uiteindelijk hebben ze weinig veranderd aan hun formule.

En die formule is simpelweg met heel veel plezier muziek maken samen. Zo voltrekt ieder KG&LW concert zich op dezelfde manier: de mannen zetten een lekkere jam in alsof ze in de oefenruimte staan en spelen de planken uit het podium terwijl het publiek langzaam uit zijn plaat gaat. Zo ging het in de brouwerij en zo gaat het vanavond ook. Een aantal jaar geleden brachten ze een ware “trash metal” plaat uit, Infest the Rats’ Nest, en sindsdien ruimen ze in ieder optreden een plekje in om eens flink van leer te trekken. Verder staat er niets vast en is de setlist van ieder optreden volledig anders. Zo staat er vanavond een brute uitvoering van ‘Gilla Monster’ op het programma met later een lekkere groovy versie van ‘The River. Ook een heerlijk uitgelaten ‘Rattlesnake’ komt langs waar een groot deel van de zaal vrolijk en springend “rattlesnake rattlesnake” meezingt. Er volgt ook nog een première vanavond met het nieuwe nummers ‘Daily Blues’ wat ze voor het eerst hier laten horen.

Uiteraard zijn de nummers zelf ook nooit hetzelfde en weeft de band daarin weer referenties naar andere nummers. Dit doen ze zo moeiteloos dat het soms gaat duizelen met alle afslagen die de band neemt. Dat maakt hun muziek en optredens wat mij betreft nu juist zo geweldig: het spelen met muziek met zoveel klasse en creativiteit en daarbij heel veel energie en enthousiasme. Opvallend is dat van de laatste plaat, het electronische The Silver Cord, geen enkel nummer voorbij komt. Misschien dat dat net teveel uit de toon valt of hadden ze er simpelweg geen zin in. Uiteindelijk wordt er afgesloten met achtereenvolgens ‘Han-Tyumi the Confused Cyborg’, ‘Soy‐Protein Munt Machine’, ‘Vomit Coffin’, ‘Murder of the Universe’, de nummers die ook het sluitstuk vormen op Murder of the Universe. Ze worden begeleid door de cyborg voice overs van de plaat en regels uit de tekst op de grote schermen in de zaal. Alleen een band als KG&LW eindigt hiermee een twee uur durend concert waarbij we in een achtbaan door hun immense oeuvre vlogen. Ik kijk alweer uit naar hun volgende doorkomst.

Alle foto’s bekijken

Website | Twitter | Instagram | Facebook | YouTube | Spotify

Setlist:

  1. Crumbling Castle
  2. The Fourth Colour
  3. Self-Immolate
  4. Dragon
  5. Flamethrower
  6. Gila Monster
  7. Pleura
  8. Rattlesnake
  9. Wah Wah
  10. The River
  11. Road Train
  12. The Bitter Boogie
  13. Daily Blues
  14. Digital Black
  15. Han-Tyumi the Confused Cyborg
  16. Soy‐Protein Munt Machine
  17. Vomit Coffin
  18. Murder of the Universe