Johan in Paradiso Amsterdam, 3 Mei 2024

Het bleef wel eens heel lang stil rondom Johan, een band die door velen wordt gezien als één van de beste bands die ons land ooit voortbracht. Daar kan ik me wel in vinden en dat maakte het soms moeilijk om geduldig te moeten wachten op een teken van leven, maar dat wordt dan altijd ruimschoots beloond als er nieuwe muziek opduikt. Het duurde ook nu weer ruim 5 jaar voordat het nieuwe album The Great Vacation dit jaar uitkwam, waarop we weer getrakteerd worden op wonderschone liedjes. Hoog tijd om de groep rondom Jacob de Greeuw ook weer eens live aan het werk te zien.

Er is dan ook weinig mooiers dan ze op het podium van Paradiso te zien, een zaal die het beste uit dit soort bands weet te halen en een zaal die Johan al vaak heeft mogen bespelen. Er wordt afgetrapt met ‘Swing’, een klassieker uit hun uitgebreide oeuvre. Tussen deze klassiekers worden uiteraard veel nummers van de nieuwe plaat ingepast en liedjes als ‘The Great Vacation’, ‘So It Goes’ en ‘Time For Change’ blijven daartussen prima overeind en groeien wellicht uit tot nieuwe klassiekers, al worden ze nog niet zo luidkeels meegezongen. Dat wordt vooral gedaan met de nummers van Pergola, dat inmiddels als een iconisch meesterwerk mag worden beschouwd. Niet vreemd als je nummers als ‘How Does It Feel’, ‘Day Is Done’ en ‘Paper Planes’ hoort, die na al die jaren nog steeds indrukwekkend en wonderschoon klinken.

Toch voelt het alsof het niet helemaal wil vlammen vanavond, ondanks al die prachtige liedjes. De band oogt minder focused dan wat ik van ze gewend ben en klinkt soms wat obligaat. Het is het laatste optreden van dit deel van hun tour dus wie weet is het vermoeidheid, al lijkt het niet echt een moordend tourschema. Het zij ze vergeven, want ook een Johan die misschien niet in topvorm steekt, blijft een genot om naar te kijken en te luisteren. Helemaal als ze afsluiten met ‘Tumble And Fall’ en ‘Everybody Knows’ waarbij de zaal toch nog in een euforische stemming wordt gebracht.

Alle foto’s bekijken

Website | Instagram | Spotify | Twitter | YouTube | Facebook

Setlist:

  1. Swing
  2. Time for Change
  3. I Don’t Know Man
  4. Walking Away
  5. In the Park
  6. Pergola
  7. About Time
  8. Paper Planes
  9. Cincinnati
  10. So It Goes
  11. The Great Vacation
  12. Coming in From the Cold
  13. A Thought
  14. Undone
  15. How Does It Feel
  16. Oceans
  17. You Know
  18. Day Is Done
  19. Why Don’t We
    Encore:
  20. It’s Five O’Clock
  21. Fly on the Wall
  22. Tumble and Fall
  23. Everybody Knows