Jazz in Duketown ‘s-Hertogenbosch, 19 mei 2024

Zoals ieder jaar met Pinksteren word de binnenstad van Den Bosch overgenomen door jazz muziek. En ook dit jaar kunnen we een dagje aanhaken op de zondag, helaas dit keer zonder Bossche bollen vooraf. Het is wisselvallig weer en we wachten eerst een serieuze bui regen af voordat we ons naar de Markt begeven, waar Benjamin Herman zijn opwachting maakt.

Benjamin Herman Kwartet

Uiteraard laat ik geen kans voorbij gaan om deze geweldige muzikant aan het werk te zien en horen. Dit keer speelt hij met het kwartet waarmee hij ook in de theaters te zien is in de muzikale voorstelling van Ari Deelder. In ‘Deelder Draait’ gaan ze door de platenkast van haar vader Jules en Herman’s kwartet speelt daar stukken uit. Helaas moest ik deze voorstelling missen, maar vanmiddag worden we alsnog getrakteerd op meerdere stukken uit die voorstelling. Het kwartet klinkt fris en met zijn saxofoongeluid weet Herman altijd weer een filmische sfeer op te roepen.

Uiteraard babbelt hij tussen de nummers enthousiast over de muziek, maar ook over Jules Deelder zelf. Herman speelt gevarieerd met soms lange noten, dan weer juist razendsnel, maar altijd met zijn lekker sax geluid. Hij zingt zelf ook nog een stukje wat misschien niet zijn grootste talent is, maar het past wel in de muziek. Hij heeft zijn kwartet weer fraai samengesteld waarin hij naast pianist Timothy Blanchet en drummer Yoran Vroom, de jonge getalenteerde Veerle van der Wal op contrabas heeft opgenomen. Een zeer geslaagd begin van deze muzikale dag voor ons.

Emma Rawicz 

We wandelen even rond en kijken hier en daar wat optredens, maar begeven ons dan toch weer richting de Markt waar een andere jonge muzikante gaat spelen, Emma Rawicz. Zij is een enorm talent en heeft zich omringd met een fantastische band. Rawicz laat horen waarom zij zo’n groot talent is, met krachtig spel en spannende composities. Ivo Neame voegt daar sprankelend piano spel aan toe, waarin hij creatief verschillende stijlen opzoekt. De enthousiaste drummer Asaf Sirkis en de knorrende bas van Kevin Glasgow voegen daar nog eens een stevige basis aan toe. Rawicz staat regelmatig van haar band te genieten als ze even zelf niet één van haar fraaie solo’s speelt. En wij genieten graag met haar mee in de zon.

Candy Dulfer

De zon maakt plaats voor donkere wolken, maar gelukkig zitten we net binnen een hapje te eten als de regengoden zich laten gelden. Tegen de tijd dat wij klaar zijn met eten, zijn zij klaar met hun geweld en wandelen we richting de Parade waar Candy Dulfer al is begonnen aan een dampende funk set zoals we dat van haar gewend zijn. Zoals ze zelf zegt bij de inleiding van ‘Lily Was Here‘ was ze piepjong en onervaren toen ze die prachtkans kreeg. Ze heeft dat destijds met beide handen aangegrepen en inmiddels is ze een gerenommeerde muzikante die in binnen- en buitenland met veel grootheden heeft gespeeld, waaronder natuurlijk Prince. Dat is ook niet verwonderlijk als je haar energieke funk muziek hoort, met daarin een hoofdrol voor haar alt sax. De band om haar heen spelen enthousiast en zo wordt er een vrolijk funk feestje gebouwd met Candy als stralend middelpunt.

Hans Dulfer

Even later staan we bij een ander podium te kijken naar haar vader Hans Dulfer, die inmiddels wel een monument van de Nederlandse jazz genoemd mag worden. Daarom is het verwonderlijk dat hij niet een groter podium heeft gekregen want dat verdient hij. De inmiddels 83-jarige Dulfer heeft misschien wel aan lucht moeten inboeten, maar het enthousiasme is onverminderd groot. Hij heeft zich omringd door topmuzikanten en zo horen we scheurende gitaarsolo’s van Jerôme Hol, dikke zware tonen uit de baritonsax van Koen Schouten, rollende fills en grooves van drummer Hans Eijkenaar en onnavolgbaar baswerk van de energieke Ishaq van Niel. Waar zijn dochter funkt, weet Dulfer heel hard te rocken. Het wordt dan ook een groot feest met de stuiterende band terwijl Dulfer zelf goedkeurend toekijkt. Het wordt nog een groter feestje als dochter Candy mee komt doen en zo sluiten we de dag spetterend op een hoogtepunt af dankzij de familie Dulfer.

Het jaarlijkse festival in Den Bosch was weer erg geslaagd met geweldige muziek en heel veel gezelligheid. Ik kijk al weer uit naar volgend jaar.